Συμβουλευτική Ευρυθμίας - Διαχείριση Άγχους
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ
ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΑΓΧΟΣ ? ΑΠΌ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΣΗ ΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ, ΣΥΝΝΟΜΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΦΟΒΟ ΘΑΝΑΤΟΥ
Το σώμα μας είναι ένα υπέροχο σύστημα σε ισορροπία όπου κάθε λειτουργία αλληλοεπιδρά με όλες τις άλλες. Αν από επιλογή μας αλλάξει μία από αυτές, τότε ακολουθεί μια αλυσίδα αλλαγών με σκοπό να επανέλθει η ισορροπία στο σύνολο της λειτουργίας!
Άγχος (ή στρες): ουσιαστικό του ρήματος ἄγχω, που στην αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι συναίσθημα και σαν τέτοιο εμφανίζεται σαν μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια δυσκολία ή σε μια επικίνδυνη κατάσταση.
Όταν μας διακατέχει το άγχος, το σώμα είναι σε ένταση (υπερπαραγωγή αδρεναλίνης / κορτιζόλης), ο εγκέφαλος πλημμυρίζει από χιλιάδες σκέψεις ( υπερέκκριση ντοπαμίνης / ενδορφίνης) και η ψυχή στρατεύεται σε εγρήγορση (καταιγίδα από ψυχοτρόπες ορμόνες, π.χ. σεροτονίνη, οιστρογόνα, τεστοστερόνη).
Όπως όλα τα συναισθήματα, το στρες μπορεί να είναι και ερέθισμα για παραγωγή θετικής ενέργειας – κυρίως το οξύ στρες– οπότε χρησιμοποιείται δημιουργικά και δεν χρειάζεται να το διαχειριστούμε παρά μόνο μερικές φορές και σε περιορισμένο βαθμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η παραγωγή αδρεναλίνης λειτουργεί σαν βαλβίδα διαφυγής και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις.
Όταν όμως το στρες ξεφεύγει από το “μέτρο μας”, γίνεται δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις αλλά και αυτό το ίδιο το συναίσθημα. Ένας καταιγισμός από αρνητικές σκέψεις φόβου, απογοήτευσης και θυμού, μαζί με, ευερεθιστότητα, κούραση και κατάθλιψη, μας καταλαμβάνει και ο εγκέφαλος μας, εμπρός στην επέλαση της αδρεναλίνης, αρνείται να λειτουργήσει έτσι όπως είχε συνηθίσει σε όρια ισορροπημένης ασφάλειας.
Με ελάχιστο προγραμματισμό , στη ζωή μπορούμε να καταφέρουμε:
• Διατήρηση ισορροπίας σε σωματικό και ψυχονοητικό επίπεδο
• Επαναφορά στους φυσικούς βιολογικούς ρυθμούς
• Πρόληψη νοσηρών καταστάσεων σε επίπεδο λειτουργίας κυττάρων και
• Εναρμόνιση του ανθρώπου με την φύση και το σύμπαν
Με την Φιλοσοφία της Ευρυθμίας φιλοδοξούμε να οριοθετήσουμε κυρίως το χρόνιο Άγχος της καθημερινότητας, που φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας διαταραχών και νόσου. Στόχος μας είναι η αντίληψη του ενδογενούς άγχους, που αφορά κύρια το αμυντικό μας σύστημα, και τον ελεγχο της καρκινοφοβίας.