Βελονισμός

Βελονισμός

Είναι θεραπευτική τεχνική της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής.
Bασίζεται στην κινεζική φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δονείται και εξισορροπείται από μια διπολική ενέργεια, το ΓΙΝ και το ΓΙΑΝΓΚ. Για να υπάρχει αρμονία, πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσά τους. Aκριβώς όπως συναντάμε στο σύμπαν, το γιν και και το γιανγκ να αλληλοεπιδρούν το ίδιο παρατηρείται και ως ζωτική ενέργεια που ρέει και μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Με τον βελονισμό, για την Δυτική αντίληψη, ως ζωτική ενέργεια, αναφερόμαστε στον ηλεκτρομαγνητισμό και σε όλες τις μορφές κβαντικής ενέργειας που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου, η ζωτική ενέργεια βρίσκεται σε συνεχή ομαλή ροή, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να διατηρεί την ομοιόσταση στο σώμα. Όταν λιμνάζει ή μπλοκάρεται, όταν είναι σε περίσσεια, ή σε έλλειμμα η συνεχής και αρμονική ροή της, δημιουργούνται προβλήματα, όπως π.χ. η παρουσία ασθένειας που προκαλείται στην παρουσία φλεγμονής. Mε απλά λόγια, ο βελονισμός επανασυντονίζει την ομαλή ροή της ζωτικής ενέργειας, συνδράμοντας παράλληλα και συμπληρωματικά με την αποδεικτική σύγχρονη ιατρική της Δύσης. O θεραπευτής στον βελονισμό, οριοθετεί την συνολική κατάσταση λειτουργείας του ασθενούς και δεν ασχολείται μόνο με το σύμπτωμα. Μετά από ένα ολιστικό ιστορικό, ο θεραπευτής επιλέγει και συνδυάζει τα σημεία του σώματος πάνω στα οποία θα εφαρμόσει τις βελόνες, προκειμένου να συντονίσει εκ νέου για την ισορροπία του οργανισμού συνολικά.

Βελονισμός και θεραπεία πόνου

Συνήθως, από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ο ασθενής θα αισθανθεί μια χαλάρωση και θα ανακουφιστεί από τον έντονο πόνο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έως την τέταρτη ή έκτη συνεδρία, ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει σημαντική βελτίωση στο σώμα του. Για την πλήρη αποκατάσταση όμως, θα χρειαστεί να ολοκληρώσει έναν κύκλο από 10-12 συνεδρίες, προκειμένου ο ασθενής να βιώσει την πλήρη επαναφορά στην βέλτιστη ισορροπία. 

Η τεχνική του ηλεκτροβελονισμού

O κλασικός βελονισμός χρησιμοποιεί βελόνες, συνήθως από ατσάλι, που διεισδύουν στα βιοενεργειακά κέντρα. Στον ηλεκτροβελονισμό χρησιμοποιούνται βελόνες, που δεν διεισδύουν, αλλά τοποθετούνται στα ενεργειακά σημεία,
διοχετεύοντας βιολογικό ρεύμα. «Bιολογικό» ονομάζεται το ρεύμα, του οποίου η τάση δεν ξεπερνά τα 9 βολτ. (Βιολογική συχνότητα σώματος περίπου στα 10 Hz). Eπίσης, υπάρχουν και βελόνες που συνδέονται με θεραπευτικό ρεύμα διαφόρων συχνοτήτων και διεισδύουν σε επιλεγμένα σημεία του σώματος. 

ΠΩΣ ΒΟΗΘΑ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ;

Το άγχος είναι συναίσθημα έντονης ανησυχίας και αναστάτωσης. Εμπεριέχει όλα τα βασικά συναισθήματα, θλίψης, θυμού και φόβου. Όταν είναι χρόνιο, επηρεάζει την καθημερινότητα, με αποτέλεσμα το άτομο να ταλαιπωρείται από δυσλειτουργία του πεπτικού, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αρρυθμίες και προβλήματα από το καρδιαγγειακό σύστημα ή διαταραχές στον ύπνο και στους μηχανισμούς καθαρισμού του οργανισμού. Το αίτιο που ο βελονισμός είναι τόσο αποτελεσματικός στη θεραπεία του στρες αφορά το γεγονός οτι αντιμετωπίζει το σώμα και το πνεύμα σαν σύνολο. Θεωρεί ότι οι συναισθηματικές διαταραχές μπορούν να σωματοποιηθούν και αντίστροφα, διαταράσσοντας έτσι την συνολική Ευρυθμία. Με τη θεραπεία της βασικής αιτίας του προβλήματος, αντιμετωπίζονται και τα συμπτώματα που απορρέουν από αυτή. Με τις πληροφορίες που λαμβάνει το κεντρικό νευρικό σύστημα από τις βελόνες φαίνεται να ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών που είναι ορμόνες με δράση 100 φορές πιο αναλγητική από την μορφίνη και που μειώνουν το στρες δίνοντας μια αίσθηση ευεξίας. Οι περισσότεροι ασθενείς φεύγοντας από το ιατρείο αισθάνονται ήρεμοι και αναζωογονημένοι.

Ποια τα πλεονεκτήματα του βελονισμού;

Ο βελονισμός αποτελεί μια εξαιρετική θεραπεία που δρα στην Ευρυθμία σώματος και ψυχής. Στα πλεονεκτήματά του βελονισμού αναφέρονται τα:

1. Έχει ανακουφιστικό αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

2. Δημιουργεί αίσθημα ευεξίας και ευρυθμίας.

3. Δεν έχει σωματικές παρενέργειες.

4. Δεν προκαλεί κανενός είδους ψυχοσωματική εξάρτηση.

5. Είναι κατά γενική αίσθηση μια ανώδυνη θεραπεία.

6. Συμβάλλει στην ελάττωση ή και την διακοπή λήψης φαρμακευτικών σκευασμάτων.